Yhteystiedot

Sari ja Jari Lund
Välihaka 65
07190 Halkia

Uusimmat kuvat

Satunnainen kuva

 rottweiler.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rottweiler rotuna

Rotumääritelmä sanoo rottweilerin luonteesta:  Pohjimmiltaan ystävällinen, rauhallinen ja lapsirakas; kiintyvä, kuuliainen, ohjattava ja työhaluinen. Olemuksesta näkyy alkukantaisuus; käytös itsevarmaa, lujahermoista ja pelotonta. Tarkkailee ympäristöä hyvin valppaasti.

Rottweiler on kaikkea tätä, mutta myös paljon muuta. Rottweiler on monikäyttöinen koira, sitä on käytetty erilaisiin tehtäviin mm. puolustusvoimissa ja poliisivoimissa useissa maissa vuosien aikana. Alkuperältään rottweilerin uskotaan olevan karjan suojeluun ja kuljetukseen käytettyjen koirien jälkeläinen. Rodun kotimaassa Saksassa ensimmäinen tunnettu rotumääritelmä on kirjoitettu vuonna 1901 ja ensimmäiset rotuyhdistykset perustettu vuonna 1907. Suomeen ensimmäiset rottweilerit tuotiin tiettävästi 1920-luvulla.

Rottweiler on luonteeltaan itsenäisempi kuin perinteiset paimenkoirat ja rottweilerin koulutus voi olla haastavampaa, koska siltä puuttuu paimenkoirille tyypillinen miellyttämisen halu. Rottweiler sopii monenlaiseen kotiin ja käyttöön, mutta rottweiler tulee aina peruskouluttaa ja kotikasvatuksen tulee olla järjestelmällistä. Se mikä on kerran kiellettyä, on aina kiellettyä. Pennun hoitoon ja kasvatukseen on hyvä osallistua koko perheen. Vahvana ja vahvaluonteisena rottweiler ei ole yksinomaan lapselle sopiva koira, vaan perheen aikuisen täytyy olla aina kasvatus- ja koulutusvastuussa. Lapsi ei pärjää yksin ison koiran kanssa. Rottweiler uros on aina vahvatahtoisempi ja dominoivampi kuin narttu, joten ensimmäiseksi rottweileriksi suositellaan ehdottomasti narttua. 

Suomessa rottweilereiden kanssa on perinteisesti kilpailtu paljon eri Palveluskoiralajeissa. Rotuna rottweiler on ollut erittäin menestyksekäs ja sopii kaikkiin palveluskoiralajeihin oivallisesti. Kilpailumenestystä on ollut myös Pohjoismaisella ja kansainvälisellä tasolla. 

Oikein koulutettuna ja kasvatettuna rottweiler rotuna on oivallinen perhe- ja harrastuskoira. Kasvatus ja koulutus vaatii aikaa ja vaivaa, eikä pieneltä kotiintulevalta pennulta voi vielä vaatia paljon. Aktiivisena koirana riittävä liikunta ja aktiviteetit ovat oleellinen osa rottweilerin jokapäiväistä elämää. Laiskalle ihmiselle rottweiler ei ole sopiva koira.